Frida Lundh från Sölvesborg är vinnare i Mack-SM 2016. Igår, den 10 november, tävlade de åtta finalisterna i årets Mack-SM på STHLM Food & Wine i Stockholm.
Matiga mackor på rustika bröd med inspiration från hela världen är något av det trendigaste just nu, i alla fall om man ska tro några av Sveriges skickligaste mackmakare.
Frida tog hem vinsten med den nyskapande, mättande och goda mackan Japan tur & retur som var gjord på ett sjögräs-surdegsbröd och innehöll bland annat limegravad lax, wasabimajonnäs och grön sallad på avokado och spenat. Ett smak– och utseendemässigt konstverk kort och gott.
Juryns motiveringen: "Med ett tydligt tema, som genomsyrar hela mackan, har Frida skapat en välbalanserad och innovativ måltid. Vinnarmackan är matig och fräsch. Det oväntade brödet, som innehåller alger och sesam, är både spännande och smakrikt. Med inspiration och smaker från Japan, är Fridas skapelse lika god som dekorativ. En riktig fullträff helt enkelt!"
Finalen arrangerades på STHLM Food & Wine i Stockholm och avgjordes genom att de åtta finalisterna från hela Sverige på plats, och från grunden, skapade 20 mackor var på 45 minuter. Brödet fick finalisterna baka i förväg.
Mack-SM har arrangerats fjorton år i rad. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Eftersom försäljningen av mackor ökar stadigt på svenska konditorier vill branchorganisationen lyfta mackan genom att kora landets godaste, trendigaste och bästa lunchmacka.
En jury bedömde mackorna utefter nytänkande/koncept, smak, utseende, tillvägagångssätt och ekonomi. Juryn som bedömde mackorna bestod av Jimmi Eriksson – Årets Kock 2016, Kim Lund – Årets Bagare 2016, Johan Blidberg – vinnare Mack-SM 2015, Anna K Sjögren – matskribent och kokboksförfattare och Gabriella Strömberg, mackexpert från bagerigrossisten KåKå.
Källa & foto: macksm.se
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!