Räkfond

Ingredienser

Jag brukar spara räkskal från räkor som jag handskalar, när jag samlat ihop nog mycket så plockar jag fram det ur frysen och kokar fond.

Det blir ca 1 liter fond.

90 min Skaldjur 1 port.

Gör så här

1

Dela grönsakerna i grova bitar. Ta fram en kastrull som rymmer ca 5 liter och värm upp med oljan i. Lägg i grönsakerna och fräs ca 15 minuter. Tillsätt tomatpuré och höj värmen.

2

Lägg i räkskal och fortsätt att fräsa runt ett par minuter, häll sedan på vitt vin.

3

Fyll på i kastrullen med vatten och koka upp, dra sedan ned värmen lite så att det fortfarande kokar. Låt småkoka 60 minuter.

4

Nu har du dragit ur den mesta smaken ur skalen och grönsakerna, sila därför av skalen och spara buljongen i en ny kastrull. Använd en finmaskig sil så att du inte får med massa räkben och annat.

5

Nu är det dags att reducera buljongen till en kraftig fond. Koka tills ca 1/3 av vätskan återstår, skumma av ytan med jämna mellanrum. När fonden reducerat klart så silar du den igen och sparar fonden i små burkar i frysen. Tänk på att inte fylla för mycket i varje burk, så att det blir lätt att ta ut lite åt gången.

6

Räkfonden passar utmärkt som smaksättare till bl.a. 

Såser

Grytor

Soppor

Bilder

Recept

Filtrera