Lammfilé med rostad vitlökspotatis och vitvinssås

Ingredienser

Lammfilé är ett riktigt saftigt och mört kött och passar perfekt att bjuda vänner och släkt på. Dessutom tillsammans med dessa vitlöksdoftande potatisar och vitvinsås. Mums! Lägg till tid för marinering, minst 5 timmar.

På Island är det väldigt populärt att äta lamm och jag har nu lärt mig att tillaga det perfekt.... Läs mer

45 min Lamm 4 port.

Gör så här

1

Lammfiléerna
Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en 3-liters fryspåse eller skål. Lägg i köttbitarna, blanda om ordentligt, knyt till eller plasta över och låt köttet marinera i kylen minst 5 timmar.

Hetta upp en panna med smör och olivolja och stek lammfiléerna tills de får en fin yta. Ha gärna med vitlöksklyftorna och kvistarna från marinaden i pannan. Lägg över på en ugnsform och stick i en köttermometer i den tjockaste delen av filén. Sätt in i ugnen på 200 grader tills innertemperaturen är 63 grader.

När lammfilén har nått 63 grader ta ur dem ur formen och låt vila i ca 5-10 minuter innan du börjar skära fina bitar. 

2

Potatisen
Skär potatisen till fina klyftor/bitar. Salta och peppra.

Värm en stekpanna med smör och olivolja och pressa i vitlöken. Ha i potatisen och stek tills den får en fin, gyllene yta. Blanda i persiljan och rör om.

Häll över potatisen på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.

3

Vitvinssåsen
Placera samma stekpanna som användes för att steka köttet på hög värme.

Tillsätt vinet och skrapa upp eventuella rester från pannan. Sjud 2-3 minuter eller tills vinet har minskat med 1/3.

Tillsätt smör och timjan och fortsätt sjuda ytterligare 2 minuter tills smöret har smält. Häll långsamt i matlagningsgrädden och sedan kycklingfonden. Minska värmen till låg och låt sjuda i 5 minuter eller tills såsen har tjocknat något.

Ta bort från värmen och rör i parmesan. Krydda såsen med salt och peppar.

Bilder

Recept

Filtrera