Bouillabaisse med rouille

Ingredienser

Bouillabaisse, sydfransk fiskgryta med tomat och saffran är en underbar rätt som går att variera på många sätt. Allra godast är den med rouille, eller saffransaioli som det också kallas.

Dryckestips: frisk rosé från Provence är det självklara dryckesvalet. Är du istället sugen på... Läs mer

90 min Fisk 6 port.

Gör så här

1

Rouille: Skala vitlöken och pressa den ner i en skål. Vispa samman vitlök, äggulor och saffran, häll ner olivoljan i smeten i en tunn stråle och fortsätt vispa tills smeten tjocknar. Rör i tomatpuré och tillsätt citronsaft, cayennepeppar och salt och peppar.  

2

Skala och hacka löken och vitlöken. Ringla lite olivolja i en stor gryta och fräs löken och vitlöken tills den mjuknar. Skär fänkål och morötter i ca 2x2 cm stora bitar och låt dem fräsa med löken i  någon minut.

3

Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, vin, fond, saffran och salta och peppra. Låt koka i ca 30 minuter. Skär potatisen i ca 3x3 cm stora bitar och låt koka med i ca ytterligare 20 min. 

4

Rengör musslorna, skrubba dem ordentligt. Släng de musslor som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg musslor och schalottenlök i en kastrull och häll på vinet. Koka  i ca 5 minuter. Plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll kokspadet från musslorna i soppan.

5

Skär fisken i ca 4x4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter.  Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. 

6

Servera med krabbklor, rouille och ett gott bröd. 

Bilder

Recept

Filtrera