Crème Vichyssoise - Potatis och purjolökssoppa med saffran

Ingredienser

Vichyssoise är en fransk potatis-och purjolökssoppa som traditionellt serveras kall. Här har soppan kryddats med saffran och serveras varm, gärna med något gott bröd till. 

45 min Soppa 4 port.

Gör så här

1

Skala potatisen skär den i ca centimetertjocka skivor. Dela purjolöken och skölj den ordentligt och skär den sedan i centimeterstora skivor.

2

Smält smöret i en kastrull och lägg i purjolöken, stek på svag värme i ett par minuter. Tillsätt potatisen, saffran, och buljongen samt buljongtärningen. Koka i ca 15 minuter under lock på svag värme.

3

Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och vispa ner creme fraichen och salta och peppra och låt soppan sjuda i ett par minuter. Vispa grädden. Tag av kastrullen från spisen och rör försiktigt ner den vispade grädden innan servering. Servera med ett par kvistar färsk timjan.

Bilder

Recept

Filtrera