Klassisk New York cheesecake med mandelbotten

Ingredienser

Världens godaste Classic Cheesecake New York Style. Den vi äter i USA. Den som bakas på riktigt, i ugn. Den som har den perfekta syrligheten av citron.

Cheesecake är något av det godaste jag vet. Bäst av alla varianter, tycker jag, är en Classic... Läs mer

180 min Dessert 10 port.

Gör så här

1

Värm ugnen till 150-175°C beroende på ugn.

2

Botten: Lägg mandelmjöl, vetemjöl, socker och iskallt smör i en bunke. Knip snabbt ihop degen med fingertopparna tills den blir smulig. Får gärna vara små små bitar av smöret. Smöret får inte börja smälta så det kladdar. Arbeta snabbt med kalla händer.

3

Klä botten av en 20 cm springform med bakplåtspapper. Smörj pappret lätt. Lägg i degen till botten och tryck ut den snabbt och försiktigt med kalla fingrar. Jämna till ytan med baksidan på en sked. Tryck inte utan svep skeden snabbt och lätt över ytan med långa rörelser tills den är jämn.

Grädda i 15-20 min eller tills svagt gyllene. Sätt åt sidan att svalna.

4

Fyllning: Blanda cream cheese, ricotta, socker, citronskal, citronsaft och vanilj i en bunke eller matberedare. Rör ner äggen. Rör vattnet med majsstärkelsen och häll i fyllningen. Mixa lätt/snabbt eller vispa försiktigt tills fyllningen har blandat sig till en jämn smet men inte för länge - bara så att det blandar sig.

5

Smörj insidan på formen och häll fyllningen över botten. Knacka försiktigt på kanten för att få bort eventuella luftbubblor.

6

Grädda drygt 1 timme (1,5 timme kanske). Kakan ska ha stannat även i mitten och gärna fått lite lätt färg i kanten. Stäng av värmen och låt stå i eftervärmen ytterligare 1 timme.


Förvara den i kylen efter den har svalnat. Blir godast dagen efter när den fått stå till sig och den håller sig kanonbra i flera dagar.

Bilder

Recept

Filtrera