Älgstek med gräddsås och pressgurka

Ingredienser

Receptet fungerar lika bra med oxkött som med älgkött. Godast blir det om köttet får steka riktigt länge så att det nästan trillar sönder. Servera med kokt potatis, syltlök, gelé och pressgurka.

Kanske det godaste som finns! Använd helst (hemgjord) kalvbuljong men det går också bra med skyn... Läs mer

150 min Vilt 4 port.

Gör så här

1

Börja med pressgurkan: Skala gurkan, skiva den tunt med osthyvel och lägg den i en skål. Strö på saltet, lägg på en tyngd (en mortel eller dylikt) och låt stå i cirka 30 minuter. Blanda under tiden en lag av vatten, ättiksprit, socker, vitpeppar och persilja. Häll av saften som bildats när gurkan legat i press. Häll ättikslagen över gurkskivorna. Låt gärna gurkan stå svalt i ett par timmar innan den serveras.

2

Bind upp steken med hushållssnöre och gnid in den med rikligt med salt och peppar. Bryn den runtom i smör i en gjutjärnsgryta.
Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar. Skölj purjolöken och strimla den grovt. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.

3

Häll på buljongen och vinet och tillsätt kryddorna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda på svag värme i 45–60 minuter, vänd och ös steken några gånger under tiden. Prova med en sticka att den är klar, köttet ska släppa lätt från stickan.

4

Ta upp steken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.

5

Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.

6

Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, sås, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin och pressgurka.

Bilder

Recept

Filtrera