Hängmörad biff med grönpepparsås

Ingredienser

Såsen ska vara pepprig och konjaksstark, men ändå mjuk, lätt och vänlig. Hur får man till det? Man känner det.

Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du minska mängden rejält från detta recept... Läs mer

60 min Kött 4 port.

Gör så här

1

Värm ugnen till 200°.

2

Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform. Finhacka vitlöken och blanda med persilja, smör, ströbröd, salt och peppar. Fördela kryddsmöret över tomathalvorna och ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20–30 minuter.

3

Skala och finhacka löken till grönpepparsåsen. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken, dra kastrullen från spisen och tänd på. Se upp med flammor – gör det inte under fläkten! Låt konjaken brinna ut och tillsätt buljongen. Låt koka ihop tills två tredjedelar återstår. Tillsätt grädden och låt såsen koka ihop till önskad konsistens. Salta och peppra.

4

Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller en mandolin. Lägg den i en bunke och salta och peppra.

5

Hetta upp olja och smör i en stor stekpanna eller flera små stekpannor. Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt. Lägg ner den i pannan och platta ut till en kaka. Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5–10 minuter. Vänd och stek lika länge på andra sidan.

6

Torka biffarna och putsa bort eventuella senor. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Salta och peppra biffarna och stek dem i 1–3 minuter på varje sida,beroende på hur rött kött du vill ha.

7

Strö på lite hackad gräslök på potatiskakan och rör eventuellt ner ett par droppar konjak i såsen.

8

Servera biffarna med tomathalvorna, sås och potatiskaka.

Bilder

Recept

Filtrera