Kräftsoppa

Ingredienser

Denna lyxiga soppa passar utmärkt som en förrätt på nyårsafton eller som en elegant rätt till en bjudning under kräftsäsongen.

40 min Skaldjur 4 port.

Gör så här

1

Skala kräftorna och spara kräftsjärtarna i kylen till serveringen.

2

Skala och skär rotsakerna och löken i små bitar. Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull och lägg i kräftskalen, de hackade rotsakerna och löken. Fräs detta i några minuter under omrörning.

3

Blanda i kryddorna och tomatpurén i kastrullen och låt det fortsätta fräsa i några minuter under omrörning.

4

Tillsätt det vita vinet och fiskbuljongen i kastrullen. Låt det koka upp och sänk sedan värmen lite och låt det puttra under ett lock i 15-20 minuter. Sila sedan av och låt vätskan koka ner till två tredjedelar så att den får en kraftigare och mustigare smak.

5

När vätskan har reducerats ner så tillsätt grädden och koka upp soppan långsamt. Rör då och då. Låt soppan småkoka i cirka 10 minuter. Smaka sedan av soppan med salt och peppar, konjak och portvin.

6

Vid servering så lägg kräftstjärtarna i botten av djupa och varma soppskålar och häll soppan över. Soppan passar utmärkt med ett gott bröd med en stark ostskiva.

Bilder

Recept

Filtrera