Söndagsstek med gräddsås

Ingredienser

Jag bryner steken på alla sidor och sedan får den puttra länge i ugnen.

Jag pytsar i en skvätt vatten då och då, tar vara på skyn och kokar ihop den med grädde till... Läs mer

150 min Kött 4 port.

Gör så här

1

Värm ugnen till 175°C. Putsa och torka av köttet. Bind upp det med hushållssnöre och krydda med salt och peppar.

2

Hetta upp smör i en stekgryta. Bryn köttet väl runt om. Tillsätt buljongen och tomatpurén och låt koka upp. Skumma av.

3

Skala och skiva moroten. Skala och klyfta löken och grovhacka persiljestjälkarna. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med kryddor, ansjovis, sirap och vinäger och låt koka upp.

4

Lägg på lock, sätt in grytan i den nedre delen av ugnen och stek i 60 - 90 minuter tills köttet känns mört. Köttet ska släppa lätt från stekgaffeln när du stuckit i det. Ta ut steken och håll den varm i aluminiumfolie.

5

Sila skyn och skumma av fettet. Häll sky, grädde och gelé i en kastrull och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Smaka av med salt och peppar.

6

Skär steken i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna. Lägg upp dem på varm tallrik och servera med såsen, kokt potatis och pressgurka.

Bilder

Recept

Filtrera