Sommarens favoritfrukt

20 maj 2016

Sommarens favoritfrukt

Hela veckan har Vin & Matguidens redaktion tillsammans med skribenter och vänner ätit frukt. Vi ville hitta sommarens favorit, en frukt som känns kul och ny och med en smak som inspirerar oss när vi ska skapa sommarens mat, desserter & drinkar.

Vi hittade den - gul kiwifrukt!

Ingen av oss hade ätit gul kiwi tidigare. Vi blev så inspirerade av smaken och gick igång på en massa gott vi kan göra med den. Man vet hur en kiwi smakar men när man biter i den gula (ja, man kan äta skalet) så blev vi överraskade - den smakar annorlunda, sötare och mycket saftigare.


Gul kiwi är ny, spännande och fräsch och vi blev jätteförtjusta. Denna lilla guldfärgade pärla vann våra hjärtan av flera anledningar men mer om det i nästa vecka - nu ska vi först ringa till Bengt Engelbrektsson, sverigechef för Zespri, och ta reda på mer om gul kiwi.


Grattis till att gul kiwi blev Vin & Matguidens nya sommarfavorit! Den känns ny och så fräsch, dessutom en väldigt nyttig frukt. Varför känner vi inte till den i Sverige?

Olika sorter av den klassiska gröna kiwin är väletablerad och äts överallt. SunGold, vår gula kiwi, är en ny sort och lanserades för några år sedan. Produktionen var mindre i början och det leder till att den gula kiwin inte synts lika ofta på butikshyllorna. Men fler och fler känner till den i Sverige. Många blir förtjusta i frukten då den är sötare och saftigare än den gröna och innehåller dessutom fler vitaminer.


Var kan man köpa gul kiwi?

SunGold köps idag av samtliga grossister i Sverige men vi kan inte garantera att den finns överallt. Dom säkraste butikerna är Hemköp, ICA, Maxi, Kvantum, Supermarket, Coop Forum och Citygross.

Varför tror du att kiwin är så populär i hela världen och så även i vårt land?

Helt enkelt för att den smakar fantastiskt, söt och saftig. Den har bra hälsoegenskaper. Den är användbar till mycket, enkel att äta och passar bra till frukost, lunch och mellanmål.


Berätta lite om Zespri!

Zespri International Ltd. grundades 1997. Zespri är en global marknadsorganisation som ägs av odlarna och är en gemensam plattform.


Vi på Vin & Matguiden är supertaggade att sätta igång med vår kiwisommar. Nu ska det skapas läckra rätter, tillbehör, frukostar, mellanmål, smoothies, kakor & desserter med sommarguldet, gul kiwi.

Recept

Filtrera