Palt - husmanskost från Norrland

Ingredienser

Bland den godaste husmanskost jag vet är hemlagad palt med en rejäl klick smör, stekt fläsk och rårörda lingon.

90 min Generell 4 port.

Gör så här

1

Koka upp vatten i en stor gryta.

Skala och riv potatis och lök. Blanda i hop potatis, lök, salt och vetemjölet. Forma smeten till bollar. Blöt händerna i lite kallt vatten mellan varje palt så går det lättare. (Kan eventuellt behövas tillsättas lite mer mjöl om smeten känns för lös)

Sänk ner paltarna en efter en i de sjudande vattnet med hjälp av en hålslev. Låt små koka i ca 50 minuter.

2

Servera med stekt fläsk samt en stor klick smör och rårörda lingon.

3

Tips: Får du palt över så stek upp den dagen efter. Tärna palten och stek i smör häll över mjölk och låt puttra i hop ett par minuter.

Bilder

Recept

Filtrera