Enkla serveringstips till Alla Hjärtans Dag

11 feb 2016

Enkla serveringstips till Alla Hjärtans Dag

Det känns alltid så härligt när restauranger gör det där lilla extra. Som att ställa fram en röd ros på bordet när man ringt och bokat bord och sagt att det är sambon som ska födelsedagsfiras.

Eller när de serverar en liten dessert till en gäst som fyller år, alternativt ett glas champagne, eller kanske bara ett litet grattis-kort på bordet som väntar när man kommer. Ganska små saker, men som verkligen sprider lite extra glädje och kan betyda så mycket för den person som uppvaktas.

Den italienska restaurangen Piatti tog tillsammans med vinet Allegro Primitivo fram en Alla-Hjärtans-Dag-meny som var hjärtformad. Inget avancerat, men väldigt gott och trevligt serverat. Se om du kan hitta lite inspiration till en romantisk middag.


Till förrätt serverades en carpaccio, gjord på brasiliansk oxfilé. Serverades med blandsallad, hyvlad parmesan, salt, peppar och balsamico. Här hade man skurit ut köttet som ett hjärta, använd gärna en mindre bakform som mall, eller ett smörgåspapper/bakplåtspapper som du skär till ett hjärta av och använder som mall för att få rätt form på köttet.


Pizza med tomatsås och buffelmozzarella, toppad med salviablad. Använd en hjärtformad bakform som mall till pizzadegen, eller skär själv ut hjärtan av degen på egen hand. Monika har lagt upp hela receptet på dessa fina hjärtformade pizzor.


Salsiccia gjord på fläskbog, fänkål, vitlök, paprika, vin, chili, svartpeppar, olivolja som låg på en ugnsbakad potatis som i sin tur låg på en tomatsås. Denna tomatsås gjordes på samma sätt som såsen till pizzan men utan basilika och med extra chili och peperoncino. I denna rätt hade man stansat ut både potatisen och köttet med en liten hjärtforamde kakform. Det blev en härlig överraskning när man började lyfta på de olika delarna.


Pannacotta på vispgrädde, socker, vaniljstång, vaniljsocker och gelantinblad med rosenblad runt. Enkelt och så effektfullt! Använd helt enkelt hjärtformade porslinsformar och servera ur. Har man inte hjärtformade formar räcker rosenblad väldigt bra.


Till middagen serverades det ekologiska vinet Allegro Primitivo. Vinet har funnits på Systembolaget i 15 år, men har alldeles nyligen fått en ny etikett. Hur bra passar inte det till Alla Hjärtans Dag, med ett hjärta och en tatueringskänsla med budskapet ’för alltid i mitt hjärta’? Vinet smakar både bär och vanilj tack vare lagring på franska ekfat. Det är gjort på ekologiska söta Primitivodruvor som växer i Apulien i södra Italien. Kostar 74 kr på Systembolaget.

Recept

Filtrera