Monika Ahlbergs nya kokbok - Mingelrätter & smörgåstårtor

04 apr 2016

Monika Ahlbergs nya kokbok - Mingelrätter & smörgåstårtor

I mitten av maj, preliminärt den 12:e, kommer matkreatören Monika Ahlbergs tjugoandra kokbok - Mingelrätter & smörgåstårtor. Det är den tredje boken i en serie där de två tidigare bjudit på Soppa och Kakor


Tjugotvå kokböcker är en imponerande samling. Det började 1994 med Rosendals trädgårdscafé, denna enormt vackra, prisbelönta bok som blivit en klassiker och har en självklar plats i våra kokbokshyllor. Jag tänker alltid på världens absolut godaste morotskaka.


Jag åker ut till Djurgården för att träffa Monika (och äta morotskaka). Kanske åker jag egentligen ut för att äta morotskaka och träffa Monika. Inte självklart.

Vi tar en kopp kaffe och sätter oss. Monika visar mig bilder på några av de femton smörgåstårtorna i nya boken. Åh, så gott allt det färgglada ser ut! Det är något speciellt med smörgåstårta. Monika har skapat moderna recept, tårtor som passar alla – det finns mycket vegetariskt, till och med en vegansk tårta, samt recept på glutenfria bottnar.


- Innan jag började med boken hade jag aldrig gjort en smörgåstårta. Men det passar mig för jag älskar att dekorera. Efter hårt arbete och mycket testande skrev jag ett helt kapitel med en massa tips och hur man får tårtan riktigt saftig.  

Andra delen av boken handlar om mingelmat och aptitretare. Monika som är ett proffs på fest & mingel delar givetvis även här med sig av sina bästa tips, bland annat en hel fest med bara mingelmat.   

Det kommer snart recept från boken här på Vin & Matguiden. Boken utkommer perfekt till tiden vi har framför oss med trädgårdskalas, bröllop och studentfester. Planerar vi ett stort kalas behöver vi alla tips och råd vi kan få.


Idag driver Monika ett nytt kafé i Thielska galleriet. Här serverar de en dagens rätt, smörgåsar, soppa och andra smårätter och självklart en massa goda kakor. Vill man bara åka ut och ta en fika är det fri entré till kaféet. Nu när det börjar bli varmt sätter man sig ute i trädgården bland skulpturerna och njuter av en underbar utsikt.


Thielska Galleriet är ett av Sveriges förnämsta konstmuseum. Det ligger i en vacker park ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm. Huset skapades 1907 för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling och var denne konstmecenats hem fram till 1924. Huset är i stort sett bevarat i sitt ursprungliga skick.

Läs mer om muséet och kaféets öppettider Thielska galleriet

Recept

Filtrera