Ibland blir man positivt överraskad av något helt oväntat. Det hände förra veckan hos Rolfs Kök i Stockholm. Jag åt Varm krabbsallad med brynt smör, citron & rostad lök.
Jag beställde en varm krabbsallad och enligt menyns beskrivning trodde jag att det var en typiskt svensk anrättning. Rätten kom in och det var något helt annorlunda. Vi var två i sällskapet som beställde den här förrätten och vi tyckte båda att den verkligen överraskade.
Salladen dröjde sig kvar i smakminnet och jag gick och tänkte på den. När smakkombinationer överraskar, känns nytt, vill man tillbaka och uppleva det igen.
Jag blev nyfiken och ringde till restaurangen för att få en beskrivning av rätten så jag kan dela idén med er. Jag fick inget recept men kanske kan det ändå inspirera till en ny rätt. Eller så bokar ni bord hos Rolfs Kök.
Bilden nedan är deras nya rätt Smörrebröd med gravad bifftartar, senapsgrädde, karamelliserad lök, pepparrot, äggula & krasse. När vi var där var rätten ny för dagen. En i sällskapet som är tartarfantast åt den och var jättenöjd.
Tyvärr är det inga toppbilder. Jag var ute privat och hade bara mobilen med mig.
Rolfs Kök beskriver sin krabbsallad så här:
Vi blancherar isbergssallad i en buljong med mycket smör och fisksås. Toppar med plockad Smögenkrabba, napperar (slår över) en gösbuljong med mycket brynt smör och sauterad lök. Sedan toppar vi hela kalaset med ett krisp av friterad schalottenlök, brödkrutonger, chiliflakes och paprikapulver.
Rekommenderat vin till salladen (vilket vi drack och det smakade mycket bra):
Albariño från Galicien i nordvästra Spanien - 2014 Forjas del Salnés, Leirana, Albariño, Rias Baixas.
Citronen nämns inte och jag minns inte om det var citronsaft i buljongen eller citronskal i crispet. Vi får väl själva hitta på och smaka oss fram.
Vill du läsa mer om restaurangen och Johan Jureskog kan du läsa vår aktuella intervju.
Denna artikel är inte sponsrad.
Rolfs Kök
Tegnérgatan 41, Stockholm
Bordsbokning: 08-101 696
Öppettider:
mån – fre 11.30 – 01
lör 17 – 01
sönd 17 – 01
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!