Flexi-, ovo-, pesco-, laktovegetarian. Vi reder ut begreppen

Relaterade taggar

01 feb 2017

Flexi-, ovo-, pesco-, laktovegetarian. Vi reder ut begreppen

Det finns ett gäng olika varianter av vegetarism, och det är inte alltid lätt att hålla kolla på vad som är vad. Nu reder vi ut det åt dig.

Flexitarian
En Flexitarian är en person som försöker få in mer vegetarisk kost i sin vardag, men som fortfarande äter kött och/eller fisk. Idag börjar många att utforska den vegetariska världen som flexitarian. Att köra på en "meatfree monday" är ett typiskt exempel på detta.

Pescovegetarian 
Det här innebär att du har uteslutit fågel och kött ur kosten men fortfarande äter mejeriprodukter, fisk, skaldjur och ägg.

Pollovegetarian
Utesluter kött, fisk och skaldjur men äter fågel, ägg och mejeriprodukter.


Lakto-ovo-vegetarian 
Detta kallas det om man inte äter kött, fågel, fisk eller skaldjur men fortfarande äter ägg och mejeriprodukter.

Laktovegetarian
Är man om man bara äter mejeriprodukter.


Vegetarian
I Sverige brukar det vara vanligt att kalla sig vegetarian om man inte äter kött, fisk, fågel eller skaldjur, men i ordets rätta bemärkelse utesluter en vegetarian allt som kommer från djur, alltså även ägg och mejeriprodukter.

Vegan
Äter bara vegetabiliska livsmedel och försöker att helt unvika saker som kommer från djur så som skinnkläder, pälsar, vissa vaxprodukter och animaliska tillsatser.

Frukterian
Äter bara frön, nötter, frukter och bär. Grundtanken är att endast äta skörden från plantor, och inte skada plantan. En diet med endast frukt och bär innebär att vissa av näringsämnena som kroppen behöver blir svåra att få i sig. Det rekommenderas därför inte att barn och ungdomar endast äter dena typ av kost. 

Recept

Filtrera