Renläggsterrine med sojamajonnäs, smörstekta kantareller och svartkål

Ingredienser

En rätt med norrländska smaker och gamla anor men i modern tappning.

150 min Vilt 10 port.

Gör så här

1

Dela lök, vitlök, morötter, rotselleri och palsternackor grovt. Lägg dem tillsammans med renlägg i en långpanna. Rosta i 275° i 15 minuter.

2

Ta ut och skrapa allt i en stor kastrull och täck med vatten men spar hälften av rotfrukterna på sidan. Tillsätt lagerblad, rosmarin, timjan, salt (efter smak) och svartpeppar. Sjud allt långsamt utan lock i ca två timmar eller till dess att köttet släpper benen. Ställ av kastrullen och låt den svalna med ben och allt.

3

Sila buljongen och plocka köttet från benen. Skär därefter upp köttet i mindre bitar och lägg det i en avlång bakform eller små portionsformar tillsammans med de rotfrukter som sparats som nu också delas i mindre bitar.

4

Mät upp 7.5 dl av buljongen i en liten kastrull och blanda i 1 tsk agar-agar. Koka upp under omrörning och koka ca 2 minuter. Häll sedan detta över innehållet i formen/ formarna. Låt det stå svalt några timmar.

5

Sojamajonnäs: I en bunke lägger du äggulor och dijonsenap. Vispa sedan sakta in oljan tills du får en bra konsistens, späd ev. med vatten. Smaksätt sedan majonnäsen med soja och sherryvinäger.

6

Servering: Inför serveringen värms resten av buljongen upp och hälls i en kanna. Innehållet i formen skärs upp i portionsbitar eller läggs direkt på en lämplig tallrik som sedan serveras med den varma renbuljongen. Svampen steks i smör tillsammans med strimlat svartkål, när kålet och svampen börjar få lite färg tillsätter du vitt vin och kryddar. Stek ytterligare någon minut och fördela sedan i tallrikarna. För att avsluta rätten så toppar du med några klickar sojamajonnäs.

 

Bilder

Recept

Filtrera