En härligt god kyckling med potatis och äpple i en gratäng med en riktigt mumsig paprika- och portvinssås.
Såsen är en riktigt god prick över i:t denna måltid, en sås med röd paprika och portvin, mustig,... Läs mer
Börja med Potatisäpplegratängen. Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg hälften av potatisen i en ugnsform, sedan äppleskivorna och sedan resten av potatisen.
Blanda resten av ingredienserna i en skål och häll över potatisen.
Tillaga i ugnen i cirka 60 minuter. Täck eventuellt med aluminiumfolie när ytan ser fin ut. Gratängen ska vara av det lite torrare slaget, då det är en sås till.
PP-sås
Stek schalottenlöken och paprikan glansiga i smöret med de franska örterna i cirka 5 minuter. Häll på portvin, buljongtärningen och vatten och låt sjuda tills hälften av vätskan reducerats. Mixa såsen med stavmixer tills den är helt slät.
Kycklingen
Snitta kycklingen nästa helt igenom och lägg i baconskivorna. Salta och peppra utanpå kycklingen (ja det ska vara rejält med svartpeppar).
Stek kycklingen i smöret, börja med att steka på hög värme tills kycklingen fått fin färg och sedan sänker du värmen till 25% av spisens kapacitet, häll i 0.5 deciliter vatten och låt steka tills kycklingens innertemperatur är minst 70 grader på tjockaste stället. Det tar uppskattningsvis cirka 25 minuter. Ös gärna kycklingen med stekvätskan emellanåt.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!