Baconkyckling med potatisäppelgratäng & pp-sås

Ingredienser

En härligt god kyckling med potatis och äpple i en gratäng med en riktigt mumsig paprika- och portvinssås.

Såsen är en riktigt god prick över i:t denna måltid, en sås med röd paprika och portvin, mustig,... Läs mer

70 min Kyckling 2-3

Gör så här

1

Börja med Potatisäpplegratängen. Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg hälften av potatisen i en ugnsform, sedan äppleskivorna och sedan resten av potatisen.
Blanda resten av ingredienserna i en skål och häll över potatisen.
Tillaga i ugnen i cirka 60 minuter. Täck eventuellt med aluminiumfolie när ytan ser fin ut. Gratängen ska vara av det lite torrare slaget, då det är en sås till.

2

PP-sås
Stek schalottenlöken och paprikan glansiga i smöret med de franska örterna i cirka 5 minuter. Häll på portvin, buljongtärningen och vatten och låt sjuda tills hälften av vätskan reducerats. Mixa såsen med stavmixer tills den är helt slät.

3

Kycklingen
Snitta kycklingen nästa helt igenom och lägg i baconskivorna. Salta och peppra utanpå kycklingen (ja det ska vara rejält med svartpeppar).

Stek kycklingen i smöret, börja med att steka på hög värme tills kycklingen fått fin färg och sedan sänker du värmen till 25% av spisens kapacitet, häll i 0.5 deciliter vatten och låt steka tills kycklingens innertemperatur är minst 70 grader på tjockaste stället. Det tar uppskattningsvis cirka 25 minuter. Ös gärna kycklingen med stekvätskan emellanåt.

Bilder

Recept

Filtrera