Porotos a la chilena är chilensk husmanskost i form av en höstig gryta med bl.a. vita bönor, bacon och stekt chorizo.
Frågar du en chilensk kvinna hur man gör porotos lär du få ett helt annat recept. Min variant... Läs mer
Börja med att hyvla en gullök tunnt och skölj sedan under kallt vatten för att få bort allt "tjong". Låt löken ligga i vatten ca 30 minuter. Pressa juicen från en citron och blanda med den hackade koriandern. Blanda sedan ihop löken med resten och smaka av med salt och peppar. Ställ sallad i kylen under tiden du gör klart maten.
Koka purén: Lägg alla ingredienser i en kastrull och häll över vatten så det täcker. Koka upp och låt ingredienserna mjukna. Mixa sedan slätt med hjälp av en stavixer.
Stek chorizon i en riktigt varm stekpanna i ca 2 minuter. Lyft sedan över chorizon på en tallrik.
Stek lök, vitlök, selleri i samma stekpanna i ca 4 minuter. Tillsätt baconet och stek yttligare 4 minuter. tillstätt salt, peppar och oregano. Gå sedan i med pumpapurén och "koka" upp i stekpannan. Vid denna punkt kan du nu välja att koka pastan i grytan som man gör i Chile. Jag hoppade dock över detta steg för jag ville minska kolhydraterna i rätten.
Smaka av och krydda yttligare om det behövs.
Servera grytan i en djup tallrik och tillsätt stekta chorizon och avslutningsvis med löksalladen som på bilden! Nu kan du bjuda över en kompis med chilensk bakgrund och briljera med detta recept... Juste, vill du verkligen imponera din kompis så gör du en hemgjord chilensk Pebre också!!
Smaklig måltid!
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!