Ångad torsk med sky på räkskal, dill-och fänkålsfrön. Denna sky kokar du på egen fond, inte alls särskilt svårt men så mycket godare.
Rimma torsken 1 timme i 7-procentig rimlag. Gör det så nära som möjligt inför torskens tillagning. Rimmar du dagen innan drar det ur mer vätska ur fisken och resultatet blir sämre.
Skala räkorna, spara skalen. Finhacka gul lök, morot och fänkål. Fräs hacket med dillfrön och fänkålsfrön i kastrull med lite smör i ca 20 min vid låg temperatur utan att det tar färg.
Ta en ny kastrull och hetta upp den ordentligt med 1 msk olja. Fräs räkskalen i kastrullen ett par minuter. Lyft över till de frästa grönsakerna, täck med vatten och en stor klick smör. Tänk på att räkskalen ger god sälta innan du kryddar. Koka upp och dra åt sidan. Låt stå en halvtimme och sila.
Koka upp igen och smaka av. Reducera ytterligare om du vill ha mer smak. Mixa sen såsen och red med lite maizenavatten till simmig konsistens. Klart. Några droppar citron och nymald svartpeppar ökar fräschören.
Ånga torsken i 70° ångugn på plåt till 38° innertemp. Om du ej har ångugn kan du baka i vanlig ugn. Lägg gärna fiskbitarna på ett hålbleck eller en torr ren handduk.
Lägg räkorna på torsken, koka upp såsen och häll den varma såsen över torsken och räkorna.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Vin & Matguiden är en del av Vinguiden Nordic AB. Vi använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!