Saffrans-crème brûlée

Ingredienser

Denna goda crème brûlée med saffran är himmelskt god och dessutom superenkel att göra! Perfekt att förbereda dagen innan. 

Jag älskar verkligen crème brûlée! Den är perfekt att bjuda på när man ska ha en fin middag. Såhär... Läs mer

130 min Dessert 4 port.

Gör så här

1

Börja med crème brûléen.
Sätt ugnen på 100°C.
Koka upp grädde och mjölk, stäng av plattan och tillsätt saffran och vanilj.
Vispa ägg och socker till en fluffig smet.
Tillsätt gräddblandningen lite i taget samtidigt som du rör hela tiden, annars kan det bli äggröra eftersom gräddblandningen är varm.
Låt svalna helt innan du fördelar smeten i portionsformar. Använd gärna grunda crème brûlée-formar.
Placera formarna i en större ugnsform med höga kanter och tillsätt kokande vatten i ugnsformen.
Grädda i vattenbadet på 100 grader i ugnen ca 2 timmar.
Kontrollera att crème brûléerna är klara genom att skaka lite lätt på formarna och se om de dallrar, då är de klara.
Låt crème brûléerna svalna till rumstemperatur. Om du förvarar dem i kylskåpet, kom ihåg att ta ut och låta stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering.
Strö över rörsocker på toppen och bränn av med en brännare.

2

Gör sedan vaniljglassen.
Vispa grädden med elvisp, medelhårt.
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vanilj. Vispa till en gul smet.
Tillsätt äggblandningen i grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.
Smaka av och tillsätt mer vanilj eller socker om det behövs.

Med glassmaskin: Häll glassmeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

Utan glassmaskin: Häll glassmeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

3

Gör pepparkakscrunchen.
Krossa pepparkakor och digistive ihop till grova smulor. Smält smöret och häll sedan över smulorna. Blanda väl och låt stå åt sidan tills användning. Kan förvaras i burk. 

Bilder

Recept

Filtrera