Vaniljcheesecake med jordgubbskompott

Ingredienser

En gudomligt god cheesecake som är toppad med en härlig jordgubbskompott gjord på färska jordgubbar. Inget slår detta en härlig sommardag!

Tilläggstid: minst 4 timmar i kylen men helst över natten. 

Läs mer

60 min Baka 8 port.

Gör så här

1

Botten: 

- Sätt ugnen på 170 C.
- Blanda alla ingredienser i en skål.
- Tryck sedan ut smulblandningen jämnt på botten och kanterna i en pajform (23 cm).
- Baka i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt. 

2

Vaniljcheesecake:

- Vispa färskosten tills den blir len, ca 1 minut.
- Tillsätt socker följt av ägg och äggula, en i taget tills allt blandats väl. Tillsätt sedan creme fraiche och vanilj och vispa till en jämn smet. Häll fyllningen över bottnen.

- Placera pajformen i en större ugnsform och tillsätt hett vatten tills den når halvvägs upp på sidorna av pajformen.
- Baka i ugnen i 45 minuter (170 C). Cheesecaken ska fortfarande dallra lite i mitten när den är klar. Den blir fastare sen när den är kyld.

- Låt cheesecaken svalna i 30 min i ugnen med ugnsdörren lite öppen. Ta sedan ut den från ugnen och vattenbadet och låt svalna helt. Ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, helst över natten.

3

Jordgubbskompott:

- Tillsätt ca 3 dl av jordgubbsbitarna och vatten i en mixer. Mixa till en jämn puré.
- Häll purén i en kastrull och tillsätt maizena, socker och salt. Koka över medelvärme och rör hela tiden tills det börjar tjockna.
- Stäng av värmen och rör ner gelatinbladet och citronsaften. Låt svalna till rumstemperatur.

- Blanda sedan i resten av jordgubbarna. Täck och förvara i kylen tills servering.

När du är redo att servera, skeda jordgubbskompotten över cheesecaken och servera gärna med lite vispgrädde om du vill.

Bilder

Recept

Filtrera