Älgfilé med vitpepparsås och skivad potatis

Ingredienser

Finns nog inget godare än hängmörat älgkött. Här tillsammans med en kraftig vitpepparsås och kött som bara smälter i munnen.

Potatisarna gräddas i muffinsformar som tas bort innan servering.

Läs mer

50 min Vilt 4 port.

Gör så här

1

Slå på ugnen 175 grader.
Skölj potatisarna noga och skiva tunnt. Mosa ihop smöret med örterna och flingsaltet. Varva potatisen med en liten klick av smörblandningen i stora muffinsformar.

2

Skölj och lägg morötterna i en form och klicka smöret över samt salta lite lätt.
Grädda potatisen och morötterna i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 30 minuter beroende på potatissort. När det återstår 5 minuter av gräddningen, strö på den rivna osten på potatisen och grädda lite till.

 

3

Under tiden potatisarna är i ugnen gör du såsen. Krossa vitpepparkornen i en mortel. Smält en klick smör i stekpannan (ska ej bli brunt) tillsätt den hackade löken, krossad vitpeppar samt grönsaksbuljong. Stek lätt tills löken blivit mjuk. Häll i creme fraiche och grädde och låt sjuda i 15 minuter.

4

Skiva älgfilén i lagom stora bitar och stek i en rejäl klick smör. Salta och peppra efter din egen smak. Ös köttet med smör under stekningen. Stek till önskad innertemperatur, 55 grader för rare (blodig).

5

Lägg upp på tallrikar och njut.

Bilder

Recept

Filtrera