Äpple i rosmarinkola med vaniljglass

Ingredienser

Peter Skogström på Mat & Vin i Slottsparken i Malmö bjuder på Thomas Drejings klassiska dessert från anrika Petri Pumpa i Lund (1984-1999).

Lägg till tid för glassen i glassmaskin!

På Mat & Vin i Slottstadens hemsida kan du se en... Läs mer

45 min Dessert 4 port.

Gör så här

1

Glass: Koka upp grädden och mjölken, tillsammans med vaniljfröna. Vispa äggulorna och sockret pösigt, slå den kokande grädd/mjölken över gulorna och vispa under hela tiden. Slå tillbaka glassmeten i kastrullen och sjud upp under ständig omrörning (ros prov el. 85 grader) sila och kyl snabbt i vattenbad. Glassen är nu klar att köras i en glassmaskin.

2

Äpple:
Smält sockret i en kastrull med vaniljfröna. Hacka rosmarinen under tiden. Spara ett par toppar till dekoration. Fritera dem i 180 grader i några sekunder tills du ser små vita prickar på det gröna. Vänd kvistarna direkt i socker medan de är heta.

Låt sockret bli brynt (brunt tills första rökpufffen) och slå på grädden lite i taget, lägg i en smörklick, koka sedan ihop tills det blir kolakonsistens och tillsätt då rosmarinen.

Skär äpplet i klyftor och ta bort kärnhuset men behåll skalet på. ”Koka” äppelklyftorna försiktigt i kolan innan servering tills de blir möra men inte mosiga.

3

Servera med glassen och friterad rosmarin som vänds i socker.

Bilder

Recept

Filtrera