Jordgubbstarte med mördeg och vaniljkräm

Ingredienser

Tarte aux fraises - mördegspaj fylld med hemlagad ljuvlig vaniljkräm och toppad med jordgubbar är i sin enkelhet oslagbart gott. Eller fylld med andra bär eller frukter, fortfarande lika gott.

När jag väljer kakkonstverk till kaffet i Paris, blir det oftast en tartelette för de ser alltid... Läs mer

90 min Dessert 6 port.

Gör så här

1

Vaniljkrämen:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp tillsammans med mjölken i en tjockbottnad kastrull. Ställ åt sidan och låt stå och dra ca 10 minuter.

2

Vispa äggulor, socker och maizena luftigt med elvisp.

3

Ta upp vaniljstången ur mjölken. Häll mjölken över äggblandningen under vispning. Vispa tills blandningen blivit helt slät.

4

Häll tillbaka i kastrullen. Sjud krämen under ständing vispning tills den kokat upp och tjocknat ordentligt. Ta av från plattan och tillsätt smöret. Vispa krämen helt slät.
Passera eventuellt krämen genom en finmaskig sil för att att få bort klumpar.

5

Kyl ner krämen snabbt, helst i ett iskallt vattenbad. Rör om då och då för att undvika att det bildas skinn. Plasta och ställ i kylskåp.

6

Mördegen:
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela det smöret i mindre bitar. Mixa snabbt mjöl, socker och smör. Tillsätt äggulan och blanda till en smidig deg. Plasta in och låt vila en stund i kylen.

7

Kavla ut degen eller tryck ut den i en ca 25 cm smord pajform. Grädda i ca 20 minuter tills den fått fin färg. Lyft försiktigt upp tarteskalet när det svalnat.

8

Fyll skalet med vaniljkräm (allt går nog inte åt, kanske 2/3 delar). Lägg i frukten eller bären.

9

Gelétopping:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten en kvart. Värm fruktsaften, krama vattnet ur gelatinbladen och blanda med saften tills de löses upp. Låt sedan geléet tjockna en stund innan du skedar/penslar det över frukten. Låt det inte stelna för mycket. Rör i det och håll ett öga på konsistensen.

Bilder

Recept

Filtrera