Knäck och Ischoklad

Ingredienser

Det här är en källa till ett av våra julgräl. Jag vill inte ha nötter i min knäck och inga bär i ischokladen, men det vill Inese. Vems vilja tror du segrar?

120 min Generell

Gör så här

1

Knäck
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Koka sedan utan lock på ganska hög värme i 40–50 minuter.

2

Rör om då och då, men inte för mycket för då kan smeten ”sockra” sig. Rör om ordentligt när smeten blivit brun och ta bort kastrullen från värmen.

3

Prova om knäcksmeten är färdig genom att hälla lite smet i ett glas kallt vatten. Om det går att forma en hård kula är den färdig.

4

Rör ner smöret, vaniljsockret och eventuellt mandeln.

5

Häll smeten i knäckformar (gärna dubbla så välter de inte) och ställ knäcken kallt.

6

Ischoklad
Bryt chokladen i bitar och skiva kokosfettet.

7

Lägg kokosfettet i en kastrull och låt det smälta lite på svag värme, tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning. Droppa i Grand Marnier och rör om.

8

Klicka upp chokladen i små aluminiumformar, dekorera eventuellt med torkade tranbär och ställ kallt för att stelna.

Bilder

Recept

Filtrera