Lax med teryakisås och kokt sparris

Ingredienser

Lax med härliga japanska smaker och nyskördad vit sparris. Välkommen våren!

45 min Fisk 4 port.

Gör så här

1

Häll alla ingredienser till teryakisåsen i en kastrull och låt koka ihop på svag värme i cirka 30 minuter, till simmig konsistens. Såsen tjocknar när den kallnat.

2

Skala sparrisen, börja cirka 2 cm nedanför toppen. Se till att allt skal kommer med, annars blir det hårda trådar kvar. Skär av 2 cm av den nedersta träiga änden.

3

Koka upp lättsaltat vatten. Pressa i citronhalvan och tillsätt sockret och smöret. Låt sparrisen sjuda, inte koka, i 10–15 minuter, beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha.

4

Skölj laxbiten i kallt vatten och skär den i fyra bitar. Låt skinnet sitta kvar. Salta med chilisaltet, eller salt och chiliflingor, och peppra. Dela limen och pressa över ena halvan. Vänd laxbitarna i sesamfröna.

5

Lägg laxbitarna på grillen eller i grillpanna med skinnsidan nedåt. Grilla dem i 7–8 minuter utan att vända dem. Skinnet kommer att bli lite bränt, så dra av det innan du serverar laxen. I grillpanna kan du grilla dem först på skinnsidan och därefter även runtom. Pressa den andra limehalvan över fisken strax före servering.

6

Droppa den kalla teryakisåsen på laxen och garnera med koriander.

7

Servera med kokt vit sparris och en grönsallad.

Bilder

Recept

Filtrera