Mandelbullar med potatisstomp

Ingredienser

De här bullarna är nästan lika goda som vanliga köttbullar men godast av allt är rönnbärsröran.

90 min Vegetarisk 4 port.

Gör så här

1

BULLARNA: Mal mandeln i mixern och häll den i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.

2

Forma bullar av smeten. Obs! Gör dem mindre än du vill ha de färdiga bullarna för smeten sväller. Koka upp buljongen och lägg i bullarna. Låt koka i 8 minuter och ta sedan upp dem med hålslev och låt dem rinna av på en tallrik.

3

SÅSEN: Skala och hacka löken och moroten till brunsåsen. Fräs alltsammans i smör i en kastrull. Tillsätt buljongen och grädden. Låt sjuda tills såsen tjocknar något. Sila såsen och smaka av med soja, salt och peppar.

4

POTATIS: Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen med mosstamp. Tillsätt smöret och smaka av med lite muskotnöt, salt och peppar.

5

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn mandelbullarna i 5 minuter, eller tills de fått fin stekyta.

6

Servera med potatisstomp, brunsås och rårörda lingon eller rönnbärsröra (se nedan).

7

RÖNNBÄRSRÖRA: Häll rensade frysta rönnbär, syltsocker, salt och konjak i en rejäl kastrull. Lägg i kanelstänger och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter. Rör om då och då. Skumma och fördela röran i väl rengjorda burkar. Låt även kanelen följa med ner i burkarna. Låt kallna.

Bilder

Recept

Filtrera