Näst intill obligatorisk på menyn på alla köttrestauranger finner vi den - Filet Mignon. En perfekt stycke kött att servera tillsammans med en lyxigare sås.
Sätt ugnen på 225 grader och ställ fram oxfilen i rumstemperatur i ca 15-30 minuter, salta med hälften av saltet och peppar.
Stek oxfilen i en matsked olivolja så att den får färg på båda sidor, ungefär 3 minuter på varje sida.
Ställ sedan i mitten av ugnen ca 7 minuter eller tills köttet når en innertemperatur på dryga 60 grader. Flytta till sedan till serveringsfat och låt vila i 10 minuter. Spara köttsafterna.
Smält smöret i en stekpanna tillsammans med resterande olivolja. Addera schalottenlök, resterande del av saltet och grönpeppar. Laga under sporadisk omrörning i ca 5 minuter eller tills schalottenlöken har mjuknat.
Ta stekpannan från plattan, häll i cognacen och tänd försiktigt ångorna med en lång tändsticka. Låt flammorna dö ut och ställ tillbaka pannan på plattan. Koka så att vätskan nästan helt försvunnit.
Häll i grädden och köttsafterna, rör om ofta i ungefär 5 minuter eller tills såsen har tjocknat.
Sila ur schalottenlök och grönpepparkorn men lägg tillbaka 2 matskedar i såsen. Servera!
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Vin & Matguiden är en del av Vinguiden Nordic AB. Vi använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!