Semla, fastlagsbulle eller hetvägg. Kärt barn har många namn och det finns få bakverk som är så uppskattade i vårt avlånga land. Kanske för att de bara bör ätas på fettisdagen eller i alla fall där i krokarna.
Mortla kardemummakärnorna ordentligt, värm tillsammans med mjölk och smör till fingervärme (37 ºC).
Smula ner jästen i en bunke, häll i degvätskan och rör om tills klumparna löst sig.
Blanda i strösocker, salt, hjorthornssalt, ägg och vetemjöl. Portionera gärna vetemjölet lite i taget för att lätt kunna arbeta upp en bra deg.
Låt jäsa under en handduk i ungefär 40 minuter.
Baka ut till lagom stora bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en handduk i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 250 ºC
Vispa upp ett ägg att pensla bullarna med för att få fin yta. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Låt bullarna svalna medan du gör i ordning mandelmassan.
Skålla och skala mandlarna. Mixa till ett fint pulver.
Tillsätt sockret och fortsätt mixa tills du har fått en fin massa (ca 5 min).
Vispa grädden fluffigt.
Skär lock ur bullarna, gröp ur lite av innehållet. Fyll med mandelmassa och vispgrädde, återplacera locket och pudra med florsocker.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!