Semlor med egen mandelmassa

Ingredienser

Semla, fastlagsbulle eller hetvägg. Kärt barn har många namn och det finns få bakverk som är så uppskattade i vårt avlånga land. Kanske för att de bara bör ätas på fettisdagen eller i alla fall där i krokarna.

90 min Baka 10 port.

Gör så här

1

Mortla kardemummakärnorna ordentligt, värm tillsammans med mjölk och smör till fingervärme (37 ºC).

2

Smula ner jästen i en bunke, häll i degvätskan och rör om tills klumparna löst sig.

3

Blanda i strösocker, salt, hjorthornssalt, ägg och vetemjöl. Portionera gärna vetemjölet lite i taget för att lätt kunna arbeta upp en bra deg.

4

Låt jäsa under en handduk i ungefär 40 minuter.

5

Baka ut till lagom stora bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en handduk i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 250 ºC

6

Vispa upp ett ägg att pensla bullarna med för att få fin yta. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

7

Låt bullarna svalna medan du gör i ordning mandelmassan.

8

Skålla och skala mandlarna. Mixa till ett fint pulver.

9

Tillsätt sockret och fortsätt mixa tills du har fått en fin massa (ca 5 min).

10

Vispa grädden fluffigt.

11

Skär lock ur bullarna, gröp ur lite av innehållet. Fyll med mandelmassa och vispgrädde, återplacera locket och pudra med florsocker.

Bilder

Recept

Filtrera