Klassiska semlor bakade med fördeg

Ingredienser

Fettisdagen närmar sig! De här semlorna bakas med fördeg vilket gör dem extra luftiga och goda.

Tänk på att inte ha bråttom när du bakar bullar, låt jäsningen ta sin tid. Använd blå jäst,... Läs mer

240 min Baka 30 port.

Gör så här

1

Fördeg. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjöl och socker och kör några minuter i maskin, eller rör ordentligt för hand, tills degen är slät. Täck bunken med plast eller bakduk och låt degen jäsa 1 timme.

2

Vetedeg. Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Kör i maskin 6-10 minuter på medelhastighet till en fast och smidig deg. Knådar man för hand får man räkna med några minuters extra bearbetning. Gör gärna ett glutentest för att se om degen är färdig: ta upp en liten bit deg och forma till en boll. Tryck försiktigt ut degen mellan fingrarna. Om degbiten går att trycka ut så tunt att man nästan kan se igenom den utan att den går sönder, då är degen färdig. Låt degen vila ca 30 minuter i bunken.

3

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 3 avlånga bitar. Dela varje bit i 10 och forma till runda bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill man inte grädda alla bullar samma dag, kan man nu lägga några av bullarna på en bricka i frysen. Efter någon timme kan man lägga dem i en plastpåse, försluta väl och förvara dem upp till en vecka i frysen.

De bullar som ska gräddas samma dag låter man jäsa under plast eller bakduk till minst dubbel storlek.

4

Värm ugnen till 200 grader. Pensla de färdigjästa bullarna försiktigt med lite vatten. Grädda i nedre delen av ugnen 8-10 minuter eller tills de fått fin färg.

5

Fyllning. Gör mandelmassa genom att mixa mandeln fint i matberedare. Tillsätt strösocker och vatten. Vattnet kan man gärna tillsätta lite i taget. Blanda samman till en slät massa. Smaksätt eventuellt med bittermandelarom och vaniljpulver. Blanda mandelmassan med en skvätt vatten eller grädde för en slätare konsistens, tillsätt hackad mandel.

6

När semlorna svalnat ordentligt, klipp trekantiga lock med hjälp av en sax eller skär runda lock med en vass tandad kniv. Om man vill gröper man ur lite av inkråmet av bullarna och blandar med mandelmassan. Fördela massan i bullarna. Vispa grädden fluffig, inte för hårt. Spritsa eller klicka ut grädden över mandelfyllningen och lägg på locken. Pudra med florsocker. Servera och njut! Antingen som de är eller i en skål med varm mjölk - en så kallad "Hetvägg".

Bilder

Recept

Filtrera