Pepparkaksdeg

Ingredienser

Än är det inte för sent att baka egna pepparkakor till jul! Det här är en klassisk pepparkaksdeg gjord på siktat dinkelmjöl som ger många goda, knapriga pepparkakor.

Satsen ger 1.5 kilo deg.

Tänk på att degen behöver minst ett dygn i kylskåp innan den kavlas... Läs mer

60 min Baka

Gör så här

1

Mät upp socker och sirap i en kastrull. Koka ihop och låt puttra någa minuter så att sockret löses upp ordentligt. Dra kastrullen åt sidan och blanda ner smör, vispgrädde och kryddor. Rör tills smöret smälter och låt sedan blandningen svalna helt. Det tar en stund, så häll gärna över blandningen i en sval bunke och ställ på kall plats så går det lite fortare.

2

Blanda bikarbonat noggrant med mjöl och tillsätt lite i taget i den avsvalnade smörblandningen. Rör ihop till en kladdig deg.
Skrapa ut degen ur bunken, dela den i två bitar och linda in i plastfolie.

3

Låt degen vila i kylskåp åtminstone ett dygn, gärna några dagar, innan den kavlas ut till pepparkakor.

4

Baka ut till pepparkakor. Ta ut degen en stund innan utbakning. Kavla ut den tunt på lätt mjölat bakbord. Stansa ut kakor med pepparkaksformar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Använd gärna en palett eller stekspade som hjälp.

5

Värm ugnen till 180 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5-7 minuter, beroende på tjocklek. Vakta noga så att de inte bränns. Låt svalna på plåten. Förvara sedan pepparkakorna i tätslutande burk.

Bilder

Recept

Filtrera