Semmelhorn

Ingredienser

Vetedeg med kardemumma rullas i längder och viras runt strutar gjorda av aluminiumfolie. Efter gräddning blir det söta små horn som fylls med mandelmassa och vispad grädde – alltså Semmelhorn! Jag brukar oftast hålla mig till vanliga semlor men i år är jag sugen på att testa lite nya idéer.

Jag har bakat på dinkelmjöl men det går bra att byta ut mot vanligt vetemjöl. Eventuellt kan mängden... Läs mer

90 min Baka 20st

Gör så här

1

Fördeg, dag 1
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjölet och blanda till en jämn deg. Plasta bunken och låt den stå i kylskåp över natten (ca 12 timmar brukar vara lagom, men uppemot 1 dygn går också bra).

2

Deg, dag 2
1. Tillsätt övriga ingredienser och kör degen i maskin ca 10 minuter. Degen ska blir blank och elastisk och släppa från bunkens kant.
2. Låt degen vila övertäckt i bunken 20-30 minuter. Förbered under tiden små strutar gjorda av aluminiumfolie (lagom längd ca 10-15 cm).
3. Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i 20 lika stora bitar (ca 50 g/bit). Forma bitarna till bollar och låt vila en liten stund på bordet. Rulla sedan ut dem till smala längder, 40-50 cm långa. Vira försiktigt längderna runt aluminiumstrutarna. Låt dem jäsa på plåt under plast eller bakduk, ca 1-2 timmar, till dubbel storlek.
4. Värm ugnen till 200 grader.  Rör ihop 1 ägg med en skvätt vatten och en nypa salt, pensla hornen försiktigt. Grädda hornen 7-9 minuter eller tills de fått fin färg.
5. Låt hornen svalna och lossa dem sedan försiktigt från strutarna.

3

Fyllning 
1. Riv mandelmassan grovt eller dela den i mindre bitar. Rör ihop den med mjölk eller grädde till lagom konsistens. Blanda ner hackad mandel och vaniljpulver.
2. Vispa grädden fluffig, inte för hårt. Söta den lätt med lite florsocker.
3. Fyll hornen med mandelfyllning och vispad grädde i lagom mängd. Använd helst spritspåsar för att få till det snyggt.
4. Pudra semmelhornen med florsocker – servera direkt!

Bilder

Recept

Filtrera