Festfin tårta med smak av vit choklad, citrus och mandel. Tårtan är glutenfri, botten är en lite mjukare kaka gjord på maräng och mandelmjöl. Lägg till frystid!
I citruscurden har jag använt både lime, citron och apelsin. Kanske vill du byta ut någon av dessa... Läs mer
Botten
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitor och citronsaft fluffigt i maskin eller med elvisp. Tillsätt florsockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast marängsmet.
Blanda samman mandelmjöl, vaniljsocker och kakao och vänd ner i marängen. Blanda väl men försiktigt.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20-24 cm) och fördela smeten i formen. Grädda ca 20 minuter. Låt kallna och lossa sedan försiktigt från formen.
Diska rent formens kant och sätt sedan tillbaka den runt chokladbottnen, fodrad med en lite tjockare plastremsa/tårtplast. (I detta recept finns några bilder på hur det ser ut). Har du inte tillgång till plast av det här slaget kan du klä insidan av formen med klippta remsor av bakplåtspapper (eller helt enkelt hoppa över det helt, men tårtans kant blir då inte slät)
Citruscurd
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter.
Vispa samman ägg, äggulor och socker med saft och skal från citrusfrukterna, i en kastrull. Värm upp och låt sjuda på medelvärme, under konstant vispning, tills krämen tjocknar. Om du har en termometer ska krämen uppnå ca 84 grader.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Rör om så gelatinet smälter och tillsätt sedan det rumsvarma smöret. Blanda väl och sila sedan krämen genom en finmaskig sil. Låt kallna i kylskåp ca 1 timme.
Bred eller spritsa ut ca 3/4 av curden på den förberedda tårtbottnen (resten av curden sparas till dekoration). Lämna en kant på ca 1-2 centimeter ospritsad. Ställ tårtbottnen i frysen och låt curden stelna till medan moussen förbereds.
Vit chokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter.
Smält chokladen försiktigt i mikron, ca 30 sekunder åt gången. Rör om mellan varje gång. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Hetta upp citronsaften i en kastrull. Ta av från plattan och tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Rör om så gelatinet smälter.
Vispa grädden fluffig (inte för hårt).
Vispa upp äggulorna lätt i en skål. Häll ner det smälta gelatinet i en tunn stråle, under vispning.
Blanda ner den smälta chokladen, lite i taget, i ägguleblandningen. Rör om ordentligt till en jämn konsistens. Vänd sist ner den lättvispade grädden, lite i taget. Blanda väl.
Fördela moussen i tårtformen. Om du vill, spara en liten del av moussen och gjut dekorationer i små silikonformar. Ställ i frys för att stelna, några timmar eller över natten.
Servering
Ta ut tårtan i god tid före servering. Lossa den från formen när den fortfarande är fryst. Låt helst tårtan tina i kylskåp för bäst resultat – räkna med att det tar ett par timmar.
Dekorera på valfritt sätt! Jag har dekorerat med mousse i kupolform, rostad vit choklad, spritsad citruscurd och ätbart guldpulver/guldkulor.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!