Feijoada (brasiliansk gryta)

Ingredienser

Feijoada är en brasiliansk böngryta som tillagas på chorizo, oxbringa, svarta bönor, kassler, apelsiner och lagerblad. Servera grytan med nykokt ris.

Förbered med fördel ett dygn i förväg. 

160 min Kött 8 port.

Gör så här

1

Lägg bönorna i blöt i helst ett dygn i lättsaltat vatten. 1 tsk salt per 1 liter vatten. Häll sedan av vattnet. Lägg oxbringan i kallt vatten över natten och häll sedan av vattnet.

2

Lägg bönor, kött och korvar i en stor gryta och täck med vatten.

3

Pressa i apelsinjuicen och tillsätt lagerblad och svartpeppar. Skala och dela den ena löken och lägg den i grytan. Låt det sjuda på svag värme i cirka 2 timmar(eller längre). Plocka sedan upp köttet när det känns mört, låt vila och svalna och skär det sedan i skivor eller tärningar.

4

Skala och finhacka den andra löken och pressa vitlöken. Fräs löken glansig i en stekpanna med smör. Tillsätt rikligt med soja och låt det koka ihop en stund. Tillsätt sedan löken i grytan och rör om väl.

5

Tag upp några skopor bönor och mosa dem och red av grytan med bönmoset. Smaka av.

6

Lägg tillbaka köttet i grytan cirka 20 minuter före servering så att det blir genomvarmt. Servera med ris och en grönsallad.

Bilder

Recept

Filtrera