Triss i röror

Ingredienser

Här kommer ett fat lastat med triss i röror. Man vet aldrig när suget sätter in, när behovet av en röra kommer, då är det alltid bra att ha en i kylen.

Detta är tre vegetariska, ja till och med veganska, röror – men kan vi inte stryka ett streck... Läs mer

30 min Sås 6 port.

Gör så här

1

Kikärtsröran:
Öppna kikärtor och häll av spadet i en bunke (VIKTIGT då detta ska användas senare).
Skölj kikärtorna, skala vitlöken, dela chilifrukten och ta ur kärnorna. Lägg allt i en mixer med kryddor, olivolja, citronsaft.
Mixa rejält, gärna längre än vad man tror. När man känner sig klar, mixar man lite till. Allt för att få den len och fluffig.
Smaka av men tänk på att smaken träder fram när den får stå till sig.

2

Nu tar vi hand om en del av kikärtsspadet.

Kikärtsmajonnäs, vegansk:
Här tar vi fram stavmixern, lägger senap, kikärtsspad, salt, peppar, och vinäger i mixerbunken. Sätt igång stavmixern och tillsätt som alltid, oljan i en tunnstråle tills det går ihop som en majonnäs.

Denna går att använda precis som en vanlig majonnäs och perfekt nu när äggen är dyra och man ändå använder kikärtor.

3

Sist men inte minst säsongens pesto.

Grönkålspesto:
Rosta solrosfröna lite lätt i torr stekpanna, häll dem på ett fat och låt dem svalna.
Skölj grönkålen väl, repa den i mindre bitar.
Skala vitlöksklyftan. Finriv parmesanen eller annan smakrik ost, vår svenska prästost går lika bra.

Lägg grönkålen i en mixer, tillsätt oljorna (väljer både raps- och olivolja då enbart olivolja kan göra det lite beskt mot grönkålen) och vitlöken, mixa slätt. Tillsätt solrosfröna och mixa tills de är mixade. Vi gillar peston lite crunchy men det är en smaksak, vissa vill ha den nästan slät.

Mixa med osten på slutet och smaka av med pressad citron och salt. Vänta med saltet till slutet då osten bär mycket sälta. 

Har du färska örter hemma kan du gå ner med det tillsammans med grönkålen. Dill till exempel blir gott till fisk, persilja och basilika passar ju till det mesta. 

Bilder

Recept

Filtrera