Rotfruktssoppa med saftigt rödbetsbröd

Ingredienser

I en rotfruktssoppa kan man blanda de rotfrukter som finns hemma. Här har jag bland annat både palsternacka och kålrot. Ett saftigt rödbetsbröd passar perfekt till. 

90 min Soppa 2 port.

Gör så här

1

BRÖDET

2

Lös jästen till brödet i vattnet som ska vara fingervarmt, 37°. 

3

Skala och råriv rödbetorna. Blanda ner i vätskan tillsammans med salt. 

4

Tillsätt philadelphiaosten och grahamsmjölet, blanda. 

5

Rör ner vetemjölet, lite i taget. Spar ca 2 dl till utbakning. Det blir en lös deg men den reder sig, tjocknar, vid bearbetandet. 

6

Arbeta degen kraftigt, helst i maskin eller med elvispens degkrokar i minst 5 minuter eller tills degen plötsligt blir elastisk. För hand behöver man jobba på ordentligt i 10 minuter, minst!
Låt jäsa i 45 minuter. 

7

Arbeta degen igen, gärna kraftigt och på lätt mjölat bakbord. Forma små kuvertbullar eller minibaguetter. Lägg på en plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. 

8

Grädda sedan i 225° i ca 15 minuter eller tills brödet låter ihåligt när ni knackar på undersidan.
Låt svalna på galler under duk. 

9

SOPPAN

10

Skala och skär rotfrukter och potatis i mindre bitar. Strimla purjolöken, grovhacka vitlöken och persiljan. 

11

Hetta upp en rejäl klick smör i en stor gryta.
Fräs alla grönsaker och persiljan i 3–4 minuter på inte alltför hög värme och utan att det tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter eller tills grönsaker och potatis är mjuka. 

12

Mixa alltsammans till en slät konsistens.
Blanda ner crème fraiche. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 

13

Garnera med timjan och servera med det saftiga brödet. 

Bilder

Recept

Filtrera