Det är kul att variera sina cheesecakes. En klassisk NY cheesecake är enligt mig oslagbar men det är kul att hitta nya goda varianter. Som här!
Jag fastnade för den här cheesecaken när jag såg den för den är vacker och har amarettokakor... Läs mer
Botten: Värm ugnen till 150 grader.
Lägg kakorna i en mixer/blender och pulsa/mixa tills de är grovt hackade. Tillsätt smöret och kör tills det är blandat med kaksmulorna. Häll blandningen i en tarte/pajform med löstagbar botten, gärna rektangulär (ca 9 x 33 cm). Tryck ut botten i formen och släta till ytan med hjälp av baksidan av en sked som du drar lätt över ytan utan att trycka. Låt vila 30 minuter i kylen.
Fyllning: Lägg ricotta, färskost, socker och citronskal i en mixer eller vispa med elektrisk visp. Kör några minuter tills sockret är löst. Tillsätt äggen och den extra äggulan och blanda väl. Häll smeten i mandelbotten och ställ formen på en ugnsplåt i ugnen. Grädda 35-40 minuter eller tills osten har stannat. Låt cheesecaken svalna helt innan den sätts i kylen. Låt den stå i kylen minst en timme så att den blir kall. Går att göra dagen före.
Plommon: Öka ugnsvärmen till 175 grader.
Klä en liten ugnsform som har plats till alla plommonhalvorna med bakplåtspapper. Blanda socker och vaniljfrön. Lägg sockerblandningen i botten av formen. Lägg plommonen med den skurna sidan ner. Lägg dit vanilj- och kanelstång. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i 15 minuter. Ta av folien, vänd plommonen och grädda ytterligare ca 5 minuter tills de är mjuka. Låt svalna. Spara såsen.
Servering: Toppa kakan med plommonen och ringla såsen över.
Ibland är skalet på plommon väldigt segt och det kan vara svårt att dela med en sked eller gaffel. Testa innan du serverar. Om det är hårt/segt är det bättre att dela plommonen i mindre munsbitar vid serveringen. Det ser inte lika tjusigt ut men man underlättar för sina gäster och riskerar inte att en plommonhalva kommer flygande över bordet.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!