Hemgjord jordgubbsglass på färska bär med nybakade mandelflarn på en spegel av nykokt jordgubbssås.
... Läs mer
Rensa och skölj jordgubbarna. Skär dem i bitar och lägg dem i en bunke. Strö över 1 msk socker och låt stå och dra i 30 minuter.
Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg både stång och frön i kastrullen. Värm mjölkblandningen under omrörning tills den nästan börjar koka. Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen vila i 20 minuter.
Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt i en bunke. Ta upp vaniljstången och häll ner mjölkblandningen i äggulorna under konstant vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills smeten börjar tjockna. Låt den svalna i kallt vattenbad. Ställ den därefter i kylen tills den blir riktigt kall.
Mixa jordgubbarna till ett grovt mos i en matberedare. Blanda ner moset och citronsaften i den kalla glassmeten.
Frys smeten i glassmaskin eller i frysen. I frys: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.
Rör smör och vetemjöl till flarnen till en slät smet i en bunke. Tillsätt florsocker och rör till sist ner äggvitan. Låt stå i kylen tills degen fått en fastare konsistens, 4–5 timmar.
Värm ugnen till 200°. Bred ut degen till en jämn och tunn platta, cirka 20 × 30 cm och 2 mm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.
Grädda plattan mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills den är gyllenbrun. Ta ut plåten och skär plattan direkt i önskade tre- eller fyrkanter. Låt flarnen kallna på plåten.
Koka alla ingredienser till jordgubbssåsen i 5 minuter och kör i mixer. Sila genom en sil och låt svalna.
Servera glassen med mandelflarnen på en spegel av jordgubbssås.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!