Morbergs Boeuf Bourguignon

Ingredienser

Det går alltid åt dubbelt så mycket vin som man tror – oräknat hur mycket kocken drar i sig under tillagningen. Speciellt när man som sig bör lagar grytan en dag i förväg.

Boeuf Bourguignon är från början ett franskt recept på en mustig köttgryta. Maträtten skulle... Läs mer

180 min Kött 8 port.

Gör så här

1

Putsa högreven från eventuella senor och fett och skär den i 4 cm stora tärningar.

2

Skär fläsket i grova skivor. Hetta upp en gryta, gärna av gjutjärn, lägg i fläsket och låt det smälta.

3

Skala moroten och lökarna och skär dem i grova bitar. Dela även champinjonerna i mindre bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och bryn det med fläsket.

4

Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn grytbitarna i omgångar. Lägg ner köttet i gjutjärnsgrytan.

5

Skala och krossa vitlöksklyftorna med en stor kniv och rör ner moset i grytan. Pudra eventuellt över mjöl om du vill att grytan ska få en simmigare konsistens. Rör om. 

6

Tillsätt sedan rödvinet och låt det koka upp. Skumma.

7

Salt och peppra och lägg sedan i sockret och kryddbuketten (lagerblad, persiljestjälkarna och timjan).
Rör om och låt grytan sjuda långsamt i 1-1.5 timme eller tills köttet är mört. Hit kan du förbereda och sedan låta grytan stå ett eller två dygn.

8

Skala lökarna till garneringen. Bryn dem tillsammans med sidfläsket och champinjonerna (dela dem om de är stora). Lägg alltsammans i grytan strax före servering. Strö över den nyhackade persiljan.

Bilder

Recept

Filtrera