Julen hör köttbullarna till, så även för den som väljer att äta grönt! I min vegetabiliska boll saknas inte den juliga smaken och med frön, linser och portabello kommer textur, smak och umami.
1) Fiberhusk binder & ersätter ägg.
2) Rårismjöl finns både på de vanligaste kedjorna,... Läs mer
Hacka eller skär i en matberedare grovt portabello & lök. Hetta upp kokosolja med neutral smak alternativt raps/olivolja i en stekpanna på medium värme. Häll i svamp & den hackade löken, rör om hela tiden. Peppra några varv med kvarn.
Häll på soja & rör runt så det ångar av. Tillsätt lantbuljong, socker & kryddpeppar, mortla eller mal i en kryddkvarn. Rosta solrosfrön i en torr stekpanna.
Skölj linser & låt rinna av, tillsätt linserna till svamp/ lök fräset. Blanda & låt allt svalna något.
Häll över allt i en matberedare & tillsätt rårismjöl, fiberhusk & solrosfrön pulsa maskinen max 2 – 3 varv. Stäng av & skrapa ner från kanterna. Eventuellt pulsa ett varv till. OBS det ska vara grova bitar i färsen. Det får inte bli en slät färs.
Flytta över färsen i en bunke, arbeta in kokt kall quinoa & smaka av med salt. Ställ färsen kallt i någon timme.
Sätt ugnen på 200 – 175 °C
Pensla ett bakplåtspapper med olja på en ugnsplåt. Rulla bollar av färsen & ställ på plåten efter hand som det blir klara. Sätt in bollarna i ugnen. Gräddas i 25 - 30 minuter. Skaka på plåten några gånger så de steker runt om.
Alternativ stek i olja i en stekpanna på spisen i några minuter & låt gå i ugnen ca 10 minuter.
Bollarna ska gärna stå till sig lite innan serverering. Bollarna är perfekta att göra någon dag innan & blir bara godare av att stå till sig över natten. De är dessutom grymma med en klassisk rödbetssallad & kött"Fri"bullemacka!
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!