Glutenfritt bröd som passar bra så här i juletider. Brödet är bakat på bovete och filmjölk, smaksatt med pepparkakskrydda och lingon.
Glutenfria degar är kladdiga, tänk på att smörja brödformen väl. Skär inte i brödet när det... Läs mer
Blanda linfrön, solrosfrön, sesamfrön, psylliumhusk och pepparkakskrydda noggrant i en bunke. Häll över det kokande vattnet och blanda väl. Låt svalna ca 15 minuter.
Blanda de olika mjölsorterna, boveteflingor, salt och bikarbonat. Tillsätt i den avsvalnade fröblandningen.
Smula ner jästen och häll i filmjölk, sirap och lingon. Blanda väl, gärna i maskin, tills jästen lösts upp ordentligt.
Smörj en avlång bakform med neutral olja och fördela degen i formen. Tryck till med blöta händer. Täck med plastfilm och låt brödet jäsa nästan ända upp till kanten, ca 45-60 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
När brödet är färdigjäst, sätt in formen på ett galler mitt i ugnen. Placera en liten värmetålig skål med vatten längst ner i ugnen eller spraya in lite vatten med hjälp av en blomspruta. Stäng luckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet ca 1 timme.
Låt svalna. Stjälp upp brödet ur formen och låt sedan svalna helt under bakduk, gärna över natten.
Du kommer nu att få nyhetsbrev av oss via epost och sms!