Pepparkaksglass

Ingredienser

Till jul bakas ofta ett stort lass med pepparkakor här hemma. Några brukar bli över och sedan glömmas bort i kakburken – i år fick de åka ner i en god vaniljglass ihop med minimaränger istället. Gott! Lägg till kyl- och frystid!

Grunden till detta recept är en god vaniljglass gjord på äkta vanilj. Glassmeten kör jag i glassmaskin... Läs mer

20 min Dessert

Gör så här

1

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Ta av från plattan och låt mjölkblandningen stå och dra en liten stund.

2

Vispa äggulor och socker riktigt luftigt, med elvisp eller i maskin. Fiska upp vaniljstången ur mjölkblandningen och häll den över äggulorna under vispning. Häll sedan tillbaka glassmeten i kastrullen.

3

Sjud blandningen under kraftig omrörning tills den börjar tjockna, den ska inte börja koka. Använd helst en termometer, blandningen ska uppnå 85 grader.

4

Ta av kastrullen från värmen och häll upp glassmeten i en sval bunke och kyl ner den ordentligt. Minst ett par timmar i kylskåp, men helst över natten för bäst resultat.

5

Kör den kylda glassmeten i glassmaskin enligt dess anvisningar. När glassen är klar, rör ner krossade pepparkakor och minimaränger. Ställ in glassen i frysen och låt den helst stå några timmar innan den ska serveras.

6

Strö gärna över lite extra maränger och krossade pepparkakor vid servering!

Bilder

Recept

Filtrera