Semmelfläta

Ingredienser

Gör en stor semla som räcker till många!

Den här stora semlan i form av en fläta räcker till 10-12 personer. Semmelflätan är bakad med... Läs mer

240 min Baka 10-12

Gör så här

1

FördegLös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjöl och socker och kör några minuter i maskin, eller rör ordentligt för hand, tills degen är slät. Täck bunken med plast eller bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme. 

2

Vetedeg. Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Kör i maskin 8-12 minuter på medelhastighet till en blank och smidig deg. Knådar man för hand får man räkna med några minuters extra bearbetning. Gör gärna ett glutentest för att se om degen är färdig: ta upp en liten bit deg och forma till en boll. Tryck försiktigt ut degen mellan fingrarna. Om degbiten går att trycka ut så tunt att man nästan kan se igenom den utan att den går sönder, då är degen färdig. Låt degen vila ca 30 minuter i bunken.

3

Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 3 bitar. Rulla ut bitarna till längder, 35-40 centimeter långa. Fläta ihop längderna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nyp ihop ändarna ordentligt och vik in dem lite under flätan för att få till en fin form. Låt flätan jäsa till minst dubbel storlek.

4

Värm ugnen till 200 grader. Pensla den färdigjästa flätan försiktigt med lite vatten. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills den fått fin färg och känns genomgräddad. Låt svalna.

5

Fyllning. Skär av ovandelen av flätan som blir semlans lock. Gröp ur en del av inkråmet från den undre delen av flätan. Blanda inkråmet med mandelmassan och tillsätt ett par matskedar mjölk eller grädde för att få en lite lösare konsistens. Rör ner de hackade nötterna. Bred ut mandelfyllningen jämnt över hela underdelen. Vispa grädde och strösocker fluffigt, inte för hårt! Fördela grädden snyggt över mandelfyllningen, använd gärna en spritspåse. Lägg på locket och pudra över florsocker. Servera direkt!

Bilder

Recept

Filtrera